Gdy wynaleziono foliowe opakowania ludzkość dziękowała za ten „cud techniki”. Mianowicie od tego momentu skończył się problem z długoterminowym przechowywaniem żywności. Dodatkowo foliowe opakowania ułatwiły pakowanie oraz przenoszenie nie tylko jedzenia, ale również wielu innych rzeczy. Niestety szybko pojawił się problem z foliowymi odpadkami ponieważ nie są one biodegradowalne. Góry foliowych śmieci zalewa naszą planetę trując Ją i Nas.
Welu naukowców na świecie próbuje wynaleźć porównywalnie mocny i ulegający rozkładowi materiał. Jak na przykład zespół naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze i Harvard TH Cha School of Public Health w USA.
Mianowicie opracowali „inteligentny” materiał do pakowania żywności. Jest on biodegradowalny i dodatkowo zabija drobnoustroje szkodliwe dla ludzi oraz może przedłużyć trwałość świeżych owoców nawet o kilka dni. Opakowanie jest wytrzymałe i wodoszczelne. Wykonane jest z różnych polimerów pochodzenia naturalnego wzbogaconych naturalnymi związkami przeciwdrobnoustrojowymi. Opakowania mogą być stosowane do pakowania różnego rodzaju żywności jak na przykład ryby, mięso, warzywa no i oczywiście owoców.
Naukowcy liczą, że ich materiał zostanie zaadoptowany do codziennego użytku ponieważ został dobrze oceniony przez zespół niezależnych naukowców.
Zobacz także: