GalaxyWeb

Źródło: Lily Banse on Unsplash

Nauka

Badania wykazały, że białko zwierzęce nie wiąże się z wyższym ryzykiem śmiertelności

Spożywanie produktów bogatych w białko zwierzęce nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu, a wręcz może mieć działanie ochronne przed śmiertelnością spowodowaną rakiem – wynika z najnowszych badań.

Tomasz Kaczmarek 4 września 2025 18:37

Badania wykazały, że białko zwierzęce nie wiąże się z wyższym ryzykiem śmiertelności

Spożywanie produktów bogatych w białko zwierzęce nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu, a wręcz może mieć działanie ochronne przed śmiertelnością spowodowaną rakiem – wynika z najnowszych badań.

Naukowcy zbadali, ile białka zwierzęcego i roślinnego zazwyczaj spożywają ludzie i czy te wzorce mają związek z ryzykiem śmierci z powodu choroby serca, raka lub innej przyczyny.

Nie stwierdzono zwiększonego ryzyka zgonu związanego z wyższym spożyciem białka zwierzęcego. Wręcz przeciwnie, dane wykazały niewielki, ale istotny spadek śmiertelności z powodu nowotworów u osób spożywających więcej białka zwierzęcego.

„Wokół białka panuje wiele niejasności – ile go spożywać, jakiego rodzaju i jakie ma to znaczenie dla zdrowia w perspektywie długoterminowej. To badanie wyjaśnia tę kwestię, co jest ważne dla każdego, kto stara się podejmować świadome, oparte na dowodach naukowych decyzje dotyczące tego, co je” – wyjaśnia Stuart Phillips, profesor i kierownik Katedry Kinezjologii na Uniwersytecie McMaster, który nadzorował badania.

Aby zagwarantować wiarygodne wyniki, zespół wykorzystał zaawansowane metody statystyczne, w tym metodę Narodowego Instytutu Raka (NCI) i wielowymiarowy model Monte Carlo Łańcuchów Markowa (MCMC), aby oszacować długoterminowe spożycie pokarmów i zminimalizować błąd pomiaru.

„Konieczne było, aby nasza analiza wykorzystywała najbardziej rygorystyczne, złote standardy metod oceny typowego spożycia i ryzyka zgonu. Metody te pozwoliły nam uwzględnić wahania dziennego spożycia białka i zapewnić dokładniejszy obraz długoterminowych nawyków żywieniowych” – mówi Phillips.

Naukowcy nie stwierdzili związku między spożyciem białka całkowitego, białka zwierzęcego lub białka roślinnego a ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, choroby układu krążenia lub nowotworu. Po uwzględnieniu w analizie zarówno białka roślinnego, jak i zwierzęcego, wyniki pozostały spójne, co sugeruje, że białko roślinne ma minimalny wpływ na śmiertelność z powodu nowotworów, podczas gdy białko zwierzęce może mieć niewielki efekt ochronny.

Badania obserwacyjne, takie jak to, nie mogą udowodnić związku przyczynowo-skutkowego, są jednak cenne dla identyfikacji wzorców i powiązań w dużych populacjach. W połączeniu z dowodami z dziesięcioleci badań klinicznych, wyniki te potwierdzają zasadność włączenia białek zwierzęcych do zdrowej diety.

„Jeśli weźmiemy pod uwagę zarówno dane obserwacyjne, jak i badania kliniczne, staje się jasne, że zarówno produkty bogate w białko zwierzęce, jak i roślinne korzystnie wpływają na zdrowie i długowieczność” – mówi główny badacz Yanni Papanikolaou, MPH, prezes Nutritional Strategies.

Badania te zostały sfinansowane przez National Cattlemen's Beef Association (NCBA), wykonawcę Beef Checkoff. NCBA nie brała udziału w projektowaniu badania, gromadzeniu i analizie danych ani publikacji wyników.

Źródło: brighterworld.mcmaster.ca